Spring navigation over og søg
Postnord
Spor og send pakker
Brug appen
Begrænset support til Internet Explorer. Du kan opleve problemer med flere af funktionerne, da Internet Explorer er forældet. For en bedre oplevelse og fuld funktionalitet, anbefaler vi, at du skifter over til Chrome, Edge, Firefox eller en lignende browser. Öppna i Microsoft Edge

10 markante kvinder hyldes på ny frimærkeserie

Kvinder har generelt været underrepræsenteret i historiebøgerne, men ikke desto mindre har der igennem tiden været markante kvinder, der i den grad fortjener en plads i historiebøgerne - og fortjener en hyldest for deres bidrag. Det er kvinder, der indenfor områder som videnskab, ligestilling, kultur og erhvervsliv har efterladt et aftryk, der ikke er til at overse.

Nu hylder vi 10 kvinder med en ny frimærkeserie. Kvinder, hvis ufortrødne arbejde har betydning for verden, som vi kender den i dag! 

Nielsine Nielsen

1850-1916 | Danmarks første kvindelige student, første akademiker, første læge

Her har vi med en kvinde, der i den grad har banet vejen for kvinder indenfor uddannelsesområdet. I 1874 søgte Nielsine Nielsen Kirke- og Undervisningsministeriet om dispensation til at tage en studentereksamen med henblik på at studere lægevidenskab. Ansøgningen skabt stor debat om kvindens rolle – faktisk syntes nogle, at det var perverst og mente, at det kun handlede om, at hun ville studere mandekroppen, mens andre mente det gik ud over kvinders fertilitet, hvis de sad stille og læste bøger.

Men Nielsine Nielsen gav ikke op og i 1885 blev hun færdig med sine lægevidenskabelige studier og blev dermed Danmarks første kvindelige akademiker og læge.

”Fordi hun brød igennem muren og blev den første kvindelige medicinstudent. Hun var også medvirkende til, at kvinder i det hele taget fik adgang til universitetet. Sikke en bedrift!”, Özlem Cekic.

Anne Marie Carl Nielsen

1863-1945 | Billedhugger, skabte Rytterstatuen på Christiansborgs ridebane

Du har helt sikkert stiftet bekendtskab med Anne Marie Carl Nielsens hovedværk - rytterstatuen på Christiansborg Ridebane – men de færreste ved, at Anne Marie Carl Nielsen er kunstneren bag. Med denne statue var Anne Marie Carl Nielsen den første kvindelige billedhugger, der skabte værker af denne størrelse.

Anne Marie Carl Nielsen, der var gift med den fynsk komponist Carl Nielsen, insisterede på sin ret til sit kunstneriske virke i et ellers mandsdomineret fag og hun nærede i sin samtid stor anerkendelse og var en eftertragtet og succesfuld kunstner.

”Første kvindelige billedhugger i verden, der skabte et kongeligt ryttermonument. Hun var fuldt ud – og mere til – lige så talentfuld og produktiv som sine mandlige kolleger,” Jane Sandberg.

Karen Volf

1864-1946 | Konditor, etablerede egen virksomhed i 1920’erne, som blev et imperium

I disse år taler vi meget om iværksætteri og den dedikation, det kræver, og netop det er Karen Volf datidens skoleeksempel på. Sammen med sin mand åbnede hun et mejeri på Strandvejen i Hellerup, men lokalerne blev hurtigt for små og de udvidede af flere omgange – og endte med landet første kagefabrik. Dette tilmed i en tid, hvor kvinder ikke havde ret til sine egne penge, og hendes virksomhed stod i mandens navn. Det til trods skabte hun et kageimperium og for de fleste danskere hænger æbleskiver, småkager og kammerjunker uløseligt sammen med Karen Volf.

”En rollemodel for alle kvindelige iværksættere. Med mod og passion skabte hun en virksomhed i en tid, hvor kvinder hørte til i hjemmet. Karen Volf fik skabt et internationalt brand, der har holdt i mere end 100 år. Forretningsmæssigt et kæmpe talent,” Malou Aamund.

Nina Bang

1866-1928 | Verdens første parlamentarisk valgte kvindelige minister

Nina Bang var i den grad en politisk foregangskvinde. I 1915 fik kvinder stemmeret og ved landstingsvalget i 1918 blev Nina Bang valgt ind som den første socialdemokratiske kvinde. I hendes politiske virke fokuserede hun særligt på arbejderne og var en drivende kraft i Socialdemokratiets kvindepolitik. Da Stauning skulle udnævne sin første regering i 1924, var det naturligt, at Nina Bang skulle have en ministerpost. Hun blev undervisningsminister og blev dermed også verdens første kvindelige minister i en parlamentarisk regering.

”Alene fordi hun er verdens første parlamentarisk valgte kvindelige minister; det siger alt! Hun var højtuddannet og arbejdsom. Hun kæmpede for bedre forhold for tjenestefolk, for arbejdere og for kvinder og børn. Kvinde i en mandeverden”, Jane Sandberg.

Inge Lehmann

1888-1993 | Seismolog og opdager af jordens faste indre kerne

Selvom Inge Lehmann ikke er særlig kendt i den brede befolkning, så har vi her med en kvinde, der i den grad har gjort en forskel ved at bevise, at jordens indre ikke er flydende, men har en fast kerne. En opdagelse hun gjorde i et ellers meget mandsdomineret miljø og da hun i 1936 fik sit videnskabelig gennembrud ved udgivelsen af forskningsartiklen “P”, nægtede flere af samtidens store videnskabsmænd at anerkende, at en kvinde stod bag denne store opdagelse.

”Uden konkurrence den mest succesrige forsker – og derfor det eneste kvindemonument, der nu er på Frue Plads. Hun fik i Danmark indtil for få år siden meget lidt anerkendelse, - mange ved endda stadig ikke, hvem hun er. Det gør vi op med her,” Lykke Friis.

Bodil Begtrup

1903-1987 | Første kvindelige ambassadør og en af Menneskerettighedserklæringens mødre

Bodil Begtrups var dansk kvindesagsforkæmper og hendes vedholdende arbejde for ligestilling førte til jobbet som FN-delegat og Danmarks første kvindelige ambassadør i 1949. På den internationale politiske scene kæmpede Bodil Begtrup utrætteligt for at tilgodese kvinder og børns tarv.

Bodil Begtrup var desuden blandt den gruppe af kvinder, som i 1951 var de første til at blive udnævnt til ridder af Dannebrogordenen.

”Formand for FNs nyoprettede Kvindekommission i 1946, som krævede ligestilling for kvinder og mænd på verdensplan. Næstformand for det udvalg, der førte menneskerettighedserklæringen frem til vedtagelse i 1948. Advokerede for den mere inkluderende ordlyd "equal rights for men and women “ i stedet for kun “equal rights for men”,” Gry Jexen.

Lis Hartel

1921-2009 | Et af dansk ridesports første store navne

Lis Hartel var viljestærk som få. Til trods for at Lis Hartel blev ramt af polio som 23-årig og aldrig genvandt sin fulde førlighed, formåede hun at komme tilbage på en hesteryg og entrede endda også ridesportens verdenselite ved at vinde OL sølv i 1952, hvor mænd og kvinder for første gang konkurrerede i samme konkurrence, og igen fire år senere i 1956.

Lis Hartel er optaget i dansk itræts Hall of Fame, ligesom hun blev det første skandinaviske medlem i International Women’s Sports Hall of Fame.

”Kæmpede mod både mænd og kvinder ved OL og overvandt polio. Ekstremt viljestærk, ekstremt målrettet; kæmpe forbillede,” Lykke Friis.

Inger Christensen

1935-2009 | Digter, der er oversat til 30 sprog og har modtaget et utal af priser

Inger Christensen er en af Danmarks største digtere igennem tiden og hendes værker er kendt langt ud over Danmarks grænser.

Inger Christensens værker bliver den dag i dag stadigvæk genudgivet, brugt i undervisning i skoler og universiteter og hun inspirerer til stadighed spirende digtere. Så man må sige, at vi har med en digter der i den grad har markeret sig og sat et aftryk.

”En af vores største poeter gennem tiderne. Hun var på tale til nobelprisen i litteratur, og hendes poesi er anbefalet pensum i gymnasiet. Alligevel er hun langtfra lige så kendt som andre store danske forfattere, på trods af at hun er kendt og berømmet langt uden for landets grænser og oversat til de fleste europæiske sprog,” Gry Jexen.

Tine Bryld

1939-2011 | Socialrådgiver

Mange kender Tine Brylds stemme. Igennem 36 år var radioprogrammet Tværs den sikre havn for særligt den yngre generation, hvor hun guidede fortvivlede unge mennesker igennem alt fra kærestesorger til incest og abort.

Også det skrevne ord havde Tine Bryld i sin magt, både som brevkasseredaktør for Alt for damerne og igennem mange ungdomsromaner, hvor hun evnede i særlig grad at omfavne og forstå andre mennesker.

”En ildsjæl, der fortjener at blive anerkendt igen og igen – alle unges samtalepartner op gennem 1970’erne, 80’erne og 90’erne. Tænk, hvor mange unge mennesker hun har hjulpet til at tackle selv de sværeste problemer med sin empati og sit overskud. Hun evnede virkelig at få unge i modgang til at føle sig hørt og ikke alene!”, Malou Aamund.

Natasja Saad

1974-2007 | Rapper og sanger

Natasja var en talentfuld rapper, sanger og sangskriver, og allerede i en ung indledte hun sin karriere indenfor hiphop, reggae og dancehall. Hun befandt sig et mandsdomineret hiphopmiljø, men formåede alligevel at sætte sit markante præg og ikke mindst bane vejen for andre etniske minoriteter i Danmark og i dansk musik på trods af, at hun mistede livet alt for tidligt i en skæbnesvanger bilulykke i sommeren 2007.

”Insisterede på, at det at være dansk er noget alle, der bor i Danmark, kan kalde sig. Formidabel sangskriver, havde kæmpe integritet og power,” Özlem Cekic.