Spring navigation over og søg
Begrænset support til Internet Explorer. Du kan opleve problemer med flere af funktionerne, da Internet Explorer er forældet. For en bedre oplevelse og fuld funktionalitet, anbefaler vi, at du skifter over til Chrome, Edge, Firefox eller en lignende browser. Öppna i Microsoft Edge
2022-03-02 14.00

Grøn strøm og LED-lys sparede PostNord for millioner ton CO₂ i 2021

Blandt PostNords mange indsatser mod at blive fossilfri i 2030, er en af de tungestvejende, at vi udelukkende bruger grøn strøm, og det sparede sidste år klimaet for 6,8 millioner ton CO₂ i forhold til, hvis vi havde brugt almindelig strøm.

Grøn strøm blev en del af vores portefølje helt tilbage i 2013, og de seneste år har det udelukkende været grøn strøm, der holder pakkesorteringsanlæg, godsterminaler, distributionscentre, elbiler og -cykler kørende, og det er grøn strøm, der suser igennem vores kontorområder og TPL-lagre, siger Christian Nordling, der er director HSSE hos PostNord i Danmark.

Bedre arbejdsforhold og mindre strømforbrug

Selvom strømmen er grøn, optimerer PostNord hele tiden driften for at nedbringe strømforbruget. Det sker fx ved brug af LED-belysning og CTS-anlæg, der ikke bare sparer strøm, men også forbedrer arbejdsmiljøet.

I gennemsnit har vi mindsket strømforbruget med 20-40 pct. ved at optimere belysningen i vores mange bygninger, hvor produktionen flere steder kører både dag og nat, siger Christian Nordling.

De seneste år er al lys på alle PostNords terminaler og de fleste distributionscentre blevet løbende udskiftet til LED.

Det har været en lavthængende frugt, som har kunnet ses på strømforbruget med det samme. Samtidig er arbejdsglæden steget, da især de medarbejdere, der arbejder på aften- og nathold føler sig mindre trætte på grund af det nye, kunstige dagslys, siger Christian Nordling.

Mange af PostNords bygninger er bygget til noget andet, end de i dag bliver brugt til. Derfor går en del af optimeringen også ud på at beregne, hvad slags lys og hvor meget af det, der er brug for til de nuværende funktioner. Det giver færre, men bedre lysarmaturer i de eksisterende bygninger, og når PostNord bygger nyt, er LED-lys en selvfølge.

Intelligent styring af lys og varme minimerer energiforbrug

Hos PostNord har vi også gode erfaringer med et nyt online, CTS-system, der gør det muligt at styre lys, varme og ventilation på de store matrikler. Det sparer ca. 15 pct. på varmeforbruget og 5-10 pct. på strømmen, og det er meget, når man har store produktionsfaciliteter, der kører både dag og nat hele året rundt.

Den intelligente lysstyring sørger fx for, at lyset slukker udendørs, når det er lyst, og at det kun er tændt i de sektioner af en hal, hvor nogen bevæger sig rundt. Det sparer både strøm og den tid, det ville tage at skulle tænde og slukke lyset manuelt, siger Christian Nordling.

Også varme og ventilation styres intelligent, så det passer med temperaturerne udenfor. Desuden er ventilations- og varmeanlæg skiftet ud til mere energivenlige anlæg på stort set alle PostNords ældre terminaler, og de sidste er på vej.


Sidst opdateret: 2022-03-02 14.00