Spring navigation over og søg
Begrænset support til Internet Explorer. Du kan opleve problemer med flere af funktionerne, da Internet Explorer er forældet. For en bedre oplevelse og fuld funktionalitet, anbefaler vi, at du skifter over til Chrome, Edge, Firefox eller en lignende browser. Öppna i Microsoft Edge
Fotoarkiv

Frimærker

Nye frimærker

Gengivelse af frimærkebilleder

Følgende retningslinjer skal følges for at undgå krænkelse af ophavsretten:

  • frimærkebilledet skal gengives i sin helhed
  • frimærkebilleder, som gengives i 100 pct., skal gengives med annullerings-ring
  • frimærkebilleder, som gengives uden annullerings-ring, skal være mindre end 75 pct. eller større end 150 pct. af frimærkets originalstørrelse
  • frimærkebilledet må ikke ændres, og det skal gengives korrekt i størrelsesforhold. Landenavn, værdibetegnelse og takning skal gengives
  • ved farvegengivelse skal de rigtige farver tilstræbes

Frimærkebilleder til tredjepart

Leveres de downloadede billedfiler til tredjepart, er det den, der har skaffet billedmaterialet, som har ansvar for, at slutbruger overholder retningslinjerne for gengivelse.

 

2023

Flora Danica

Flora Danica - thumbnail.jpg

Download

21. september 2023 bliver det ypperste og mest kostbare porcelænsstel i verden, Flora Danica, udgivet som en særlig kollektion af frimærker. De fire motiver er fra Kongernes Samling på Koldinghus. Fotograf Iben Kaufmann har foreviget de udvalgte dele af stellet, som formgiver Bertil Skov Jørgensen har bygget frimærkerne op omkring. Flora Danica-stellet har gennem tiden indtaget en særlig plads i porcelænsverdenen, og udgivelsen hylder ikke blot dets kunstneriske værdi, men også den danske kulturelle arv, det repræsenterer.

Børnebogsklassikere

PostNord Danmark udgiver 4. maj 2023 en serie på 10 frimærker, der viser forsideillustrationerne til en række udvalgte børnebogsklassikere. Dansk børnelitteratur har stolte traditioner for at fortælle vedkommende, humoristisk og gribende historier med barnet i centrum. Derfor har mange af os gode læseoplevelser fra barndommens bøger – og sammen med egne børn eller børnebørn.

Fred

Cykling

PostNord Danmark udgiver 2. januar 2023 fem frimærker om hverdagscykling hele livet. Cyklen spiller en vigtig rolle for rigtig mange danskere. Hele ni ud af ti af os ejer en cykel, og vi bruger den hver dag til skole og arbejde, som arbejdsmiddel - eksempelvis leverer PostNord 2/3 af al brevpost på cykel - samt til fritid og sport. Vores børn lærer at cykle tidligt og med tandem eller ladcykel kan også ældre og personer med fysiske handicaps få sig en dejlig cykeloplevelse i samvær med andre.

Håndarbejde

PostNord Danmark udgiver 2. januar 2023 fem frimærker med tendenser indenfor håndarbejde. Det er customizing (genbrugsmateriale får tilført større værdi), frihåndsbroderi, strik, hækling og syning. For håndarbejde er blevet moderne igen. At sætte sit eget personlige udtryk går hånd i hånd med fokus på miljø og bæredygtighed. Gennem det håndlavede produkt finder vi nye sociale fællesskaber samtidig med, at vi fortæller omverdenen, hvem vi er, og hvad vi står for.

Nyrestaurerede huse

ARK_MA_1600x900.jpg

Download

PostNord Danmark udgiver 2. januar 2023 et miniark med nyrestaurerede huse. Realdania By og Byg har restaureret i alt seks råd-, ting- og arresthuse rundt om i Danmark. De fire af dem – Kornerups Rådhus i Vordingborg, Bindesbølls Rådhus i Thisted, Kochs Tinghus i Store Heddinge og Meldahls Råd-, Ting-, og Arresthus i Fredericia – er nu gengivet på frimærke. Bygningerne vidner om fire forskellige stilperioder i Danmark. Formålet med istandsættelsen er at bevare husenes arkitektur- og kulturhistoriske værdier, og samtidigt aktivere dem som en levende del af vores samfund.

2022

Truede dyr

TD_Eremit_1600x900px.jpg

Eremit

Download

TD_Isfugl_1600x900px.jpg

Isfugl

Download

TD_Kongeoern_1600x900px.jpg

Kongeørn

Download

TD_Marsvin_1600x900px.jpg

Marsvin

Download

TD_Snaebel_1600x900px.jpg

Snæbel

Download

PostNord Danmark udgiver 21. september 2022 fem frimærker med danske truede dyr. Det sker i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden, der fejrer 50-års jubilæum i år. Op imod 2.000 dyrearter er i fare for at forsvinde, mens næsten 400 arter allerede er borte. Årsagen er, at vi mennesker breder os ud over stadig større områder og dermed ikke giver dyrene den fornødne ro og plads. Derfor er det vigtigt at få skabe større opmærksomhed om krisen i dansk dyreliv. Det er baggrunden for frimærkeudgivelsen, hvor motiverne viser så forskellige arter som snæbel, kongeørn, isfugl, eremit og marsvin, der alle er på listen over truede dyr.

Dansk Teater 300 år

DanskTeater300aar_1600x900px.jpg

Download

PostNord Danmark udgiver 21. september 2022 et miniark med fire frimærker i anledning af dansk teaters 300-års jubilæum. 23. september 1722 kl. 17.00 blev der i Lille Grønnegade i København for første gang sagt replikker på dansk fra en teaterscene her i landet. Stykket var Molières ”Gnieren". Med teaterets begyndelse blev almindelige menneskers liv nu synliggjort på scenen, det danske sprog blev udbredt til alle samfundslag, ligesom dansk litteratur voksede og udviklede sproget til scenen. Dansk teater er - foruden underholdning - også et unikt fællesskab, hvad enten det handler om musical, børneteater, ballet eller eksperimenterende scenekunst.

Fotos
Kurt Rodahl Hoppe (Viborg og Aarhus Teater), Adam Mørk (Vendsyssel Teater), Henrik Stenberg (Romeo & Julie), Bjarne Stæhr (Grønnegårdsteatret/Jeppe på Bjerget), Sven-Erik Olsen (Alfred Jacobsens modelteater), Klaus Vedfeldt (Kameliadamen), Det Kgl. Bibliotek (Plakat Gnieren og Osvald Helmuth som Jeppe)

Krediteringer
Nikolaj Cederholm (Gasolin´ Teater koncert), Schmidt Hammer Lassen Architects K/S (Vendsyssel Teater), Osvald Helmuth og Olaf Johannesen (begge i Jeppe på Bjerget) Ryan Tomash (danser Romeo & Julie), Alexander Bozinoff og Kizzy Matiakis (dansere Kameliadamen)

Grafisk design
Ella Clausen/PostNord Frimærker

Markante kvinder

MK_Master_1_NielsineNielsen_1600x900px.jpg

Nielsine Nielsen

Download

MK_Master_2_AnneMarieCarlNielsen_1600x900px.jpg

Anne Marie Carl Nielsen

Download

MK_Master_3_KarenVolf_1600x900px.jpg

Karen Volf

Download

MK_Master_4_NinaBang_1600x900px.jpg

Nina Bang

Download

MK_Master_5_IngeLehmann_1600x900px.jpg

Inge Lehmann

Download

MK_Master_6_BodilBegtrup.jpg

Bodil Begtrup

Download

MK_Master_7_LisHartel.jpg

Lis Hartel

Download

MK_Master_8_IngerChristensen_1600x900px.jpg

Inger Christensen

Download

MK_Master_9_TineBryld_1600x900px.jpg

Tine Bryld

Download

MK_Master_10_NatasjaSaad_1600x900px.jpg

Natasja Saad

Download

PostNord udgiver den 19. maj 10 nye frimærker under overskriften ‘Markante kvinder’. I samarbejde med Dansk Kvindesamfund portrætteres 10 kvinder, der igennem tiden har haft en stor betydning for kvinders rettigheder og ligestilling. Vi kalder dem for markante kvinder. Fælles for kvinderne er, at de alle har haft stor passion og engagement i det, de har foretaget sig og at de ikke altid har opnået den anerkendelse og opmærksomhed i deres samtid, som de fortjente. Det vil vi i PostNord gerne gøre vores for at rette op på.

De underjordiske på Bornholm

PostNord Danmark udgiver 19. maj 2022 et miniark med overskriften ”De underjordiske på Bornholm”. Øen har en stærk tradition for sagn og fortællinger, der knytter sig til den overnaturlige verden. På miniarket, hvis motiver er skabt af papirklipper Ane Cecilie Mogensen med grafisk tilrettelæggelse af Ella Clausen fra PostNord, ses Havfruen, Ellestingeren og De underjordiske. Udgivelsen er det danske bidrag til årets EUROPA-udgivelse.

HM Dronningens 50-års regeringsjubilæum

PostNord Danmark udgiver 3. januar 2022 et miniark i forbindelse med Hendes Majestæt Dronning Margrethe II’s 50-års regeringsjubilæum. 14. januar 1972 døde Kong Frederik IX, og den da 31-årige tronfølger blev landets regent. Tronskiftet blev bekendtgjort dagen efter fra balkonen på Christiansborg Slotsplads, hvor daværende statsminister Jens Otto Krag efter dansk statsskik udråbte landets nye statsoverhoved med et nifoldigt leve. Et 50-års regeringsjubilæum er uhyre sjældent. Herhjemme er det gennem mere end 1.000 år kun overgået af Christian IV, der nåede at være konge af Norge og Danmark i over 59 år.

Ordsprog

Thumbnail_TN_BraendtBarn_1600x900px.jpg

Brændt barn

Download

Thumbnail_DenDerKommerFoerst_1600x900px.jpg

Den der kommer først

Download

Thumbnail_HverFugl_1600x900px.jpg

Hver fugl

Download

Thumbnail_MangeBaekke_1600x900px.jpg

Mange bække

Download

Thumbnail_NaarKattenErUde_1600x900px.jpg

Når katten er ude

Download

PostNord Danmark udgiver 3. januar 2022 fem frimærker med ordsprog. Over hele verden indeholder sproget et utal af faste vendinger, der ofte i billeder udtrykker en form for almen visdom om tilværelsen. Mange ordsprog har en lang historie bag sig og er gået videre fra generation til generation. Fordi ordsprogene er korte og som regel har en vis rytme, er de forholdsvis nemme at huske. Nogle gange behøver man kun sige de første par ord, og så ved modparten godt, hvad der bliver hentydet til.

Astro

Thumbnail_TN_Astrometri_1600x900px.jpg

Astronomi

Download

Thumbnail_TN_Astronaut_1600x900px.jpg

Astronaut

Download

Thumbnails_LysetsToeven_1600x900px.jpg

Lysets Tøven

Download

Thumbnail_Mars2020Missionen_1600x900px.jpg

Mars 2020 Missionen

Download

Thumbnail_StellaNova_1600x900px.jpg

Astronomi

Download

PostNord Danmark udgiver 3. januar 2022 fem frimærker i forbindelse med FNs udnævnelse af 2022 til videnskabsår under titlen ”International Year of Basic Sciences for Development”. Det sker for at øge fokus på naturvidenskabens betydning blandt den brede befolkning. Herhjemme står Niels Bohr Instituttet under Københavns Universitet som initiativtager til Videnskabsår22. Og Danmark har meget at bidrage med - eksempelvis store bedrifter indenfor astronomi og rummet helt fra Tycho Brahes tid frem til Mars 2020-Missionen.

2021

Hverdagens helte

Omsorgsklovnen Luni Smil

Download

Mikkel Madsen

Download

Villy Rønn

Download

Nancy Maati

Download

Leif Framke

Download

PostNord udgiver 16. september 2021 fem særlige frimærker med overskriften ”Hverdagens Helte”. I foråret 2021 inviterede PostNord og Falck danskerne til at nominere helte fra hverdagen, der i form af overskud, hjælpsomhed og vilje gør en forskel i andre menneskers liv. Der kom næsten 1.000 forslag og blandt dem blev fem udvalgt til gengivelse på frimærker. Det er:

Villy Rønn fra Nordjylland, der har skabt værestedet Solstrålen Thy.

Omsorgsklovnen Luni Smil fra Midtjylland, der har fokus på smilet i hverdagen.

11-årige Mikkel Madsen fra Syddanmark, der organiserede indsamling af flasker og dåser i forbindelse med Danmarks Indsamlingen 2021 til Coronaramte børn. Det blev til præcist 128.631 kr.

Nancy Maati fra Sjælland, der har en veludviklet fornemmelse for at træde til, når andre har brug for hjælp. Hun har bl.a. i en årrække arrangeret juleaften for folk fra Holbæk og omegn, der ellers skulle sidde alene.
Leif Framke fra Region Hovedstaden, der i 2019 reddede en lille pige fra at drukne, da fralandsvind sendte hende til havs på ryggen af et badedyr.

Frimærkerne kommer i handlen 16. september, men motiverne er offentliggjort 29. maj.

Czeslaw Slania

PostNord Danmark udgiver 12. august 2021 et frimærke med Czeslaw Slania, der i år ville være fyldt 100 år. Den polskfødte gravør var en var en sand mester i disciplinen stålstik. I perioden 1962-1996 stod han bag ikke færre end 320 danske udgivelser – heraf 243 unikke gravurer for Danmark. Martin Mörck, der i dag er en af verdens fremmeste frimærkegravører, har her tegnet Czeslaw Slania, som han selv husker ham, siddende ved sit arbejdsbord med en af sine gravurer.  Miniarket er en fællesudgivelse med Grønland og Færøerne.

Olsen Banden i Jylland

Download

PostNord udgiver 20. maj 2021 et miniark med scener fra filmen ”Olsen-Banden i Jylland”. Det er 50 år siden, at den første gang blev vist i biograferne i efteråret 1971. Det er den tredje i rækken af i alt 14 film om Egon, Benny og Keld. I denne filmklassiker jagter de tre en gammel skat, som tyskerne angiveligt har gemt i en af bunkerne ved Vesterhavet.

Truede dyrearter

Esianblåfugl

Download

Sortplettet Bredpande

Download

Rødlig Perlemor

Download

Svalehale

Download

Violetrandet Ildfugl

Download

PostNord udgiver 20. maj 2021 fem frimærker med sommerfugle. Der er tale om det danske bidrag til årets Europaudgivelse ”Truede dyrearter”. Der findes op imod 100 arter af dagsommerfugle i Danmark, men mange af dem risikerer at forsvinde fra den danske natur. Det er især manglen på blomsterrige levesteder og flere tørre somre i træk, der har medført, at de farvestrålende insekter er hastigt på retur. På frimærkerne ses de fem truede sommerfuglearter Ensianblåfugl, Sortplettet Bredpande, Rødlig Perlemorsommerfugl, Svalehale og Violetrandet Ildfugl.

Chokolade

Download

Citrus

Download

Hindbær

Download

Lagkage

Download

Marengs

Download

PostNord Danmark udgiver 4. januar 2021 fem frimærker med kager. Det er citruskage med vanilje, marengskager med abrikos og lakrids, sommerlagkage med rabarber og jordbær, chokoladekage med lime og hindbærtærte med pistacie. De fem søde spiser er skabt af Anne Mette Voss Fridthjof, der vandt Den store Bagedyst i 2013. Det populære underholdningsprogram har sat endnu mere gang i danskernes bagelyst, som har været velkendt i århundrede.

Ånd 

Download

Klangfigur

Download

Odin

Download

Sylfide

Download

Thorvaldsen

Download

PostNord Danmark udgiver 4. januar 2021 fem frimærker om guldalderen, der i den første halvdel af 18-tallet var en blomstrings- og storhedstid indenfor videnskab, litteratur, billedkunst, musik, ballet og arkitektur. Frimærkerne viser en scene fra Bournonvilles ballet Sylfiden, damplokomotivet Odin som billedet på den industrielle revolution, en statue af Adam Oehlenschläger fra Søndermarken i København under titlen ”Ånden i naturen”, H.C. Ørsteds klangfigurer som et billede på naturvidenskaben og endelig Thorvaldsens Museum, der hylder billedkunsten.

PostNord Danmark udgiver 2. januar 2023 fem frimærker om hverdagscykling hele livet. Cyklen spiller en vigtig rolle for rigtig mange danskere. Hele ni ud af ti af os ejer en cykel, og vi bruger den hver dag til skole og arbejde, som arbejdsmiddel - eksempelvis leverer PostNord 2/3 af al brevpost på cykel - samt til fritid og sport. Vores børn lærer at cykle tidligt og med tandem eller ladcykel kan også ældre og personer med fysiske handicaps få sig en dejlig cykeloplevelse i samvær med andre.

PostNord Danmark udgiver 2. januar 2023 fem frimærker med tendenser indenfor håndarbejde. Det er customizing (genbrugsmateriale får tilført større værdi), frihåndsbroderi, strik, hækling og syning. For håndarbejde er blevet moderne igen. At sætte sit eget personlige udtryk går hånd i hånd med fokus på miljø og bæredygtighed. Gennem det håndlavede produkt finder vi nye sociale fællesskaber samtidig med, at vi fortæller omverdenen, hvem vi er, og hvad vi står for.

ARK_MA_1600x900.jpg

Download

PostNord Danmark udgiver 2. januar 2023 et miniark med nyrestaurerede huse. Realdania By og Byg har restaureret i alt seks råd-, ting- og arresthuse rundt om i Danmark. De fire af dem – Kornerups Rådhus i Vordingborg, Bindesbølls Rådhus i Thisted, Kochs Tinghus i Store Heddinge og Meldahls Råd-, Ting-, og Arresthus i Fredericia – er nu gengivet på frimærke. Bygningerne vidner om fire forskellige stilperioder i Danmark. Formålet med istandsættelsen er at bevare husenes arkitektur- og kulturhistoriske værdier, og samtidigt aktivere dem som en levende del af vores samfund.