Spring navigation over og søg
Begrænset support til Internet Explorer. Du kan opleve problemer med flere af funktionerne, da Internet Explorer er forældet. For en bedre oplevelse og fuld funktionalitet, anbefaler vi, at du skifter over til Chrome, Edge, Firefox eller en lignende browser. Öppna i Microsoft Edge

Juryen bag de markante kvinder

Bag udvælgelsen af frimærkeseriens markante kvinder står en jury sammensat af kvinder, som på hver deres område gør en forskel og er et forbillede for andre kvinder. Vi er hos PostNord stolte af i samarbejde med Dansk Kvindesamfund at have samlet en så stærk jury.

Juryen fik til opgave ud fra en bruttoliste med 48 kvinder gennem de sidste 150 års danmarkshistorie at udvælge de 10 markante kvinder, der skulle portrætteres på et frimærke.

Juryen bestod af:

Özlem Cekic

Özlem Cekic er generalsekretær for Foreningen Brobyggerne, foredragsholder, forfatter og debattør, hvor hun kæmper for et mere tolerant Danmark, hvor alle har frihed til forskellighed. Ligesom flere af de markante kvinder vi portrætterer, er Özlem Cekic også en foregangskvinde og blev den første kvinde med minoritetsbaggrund stemt ind i Dansk Sygeplejeråds bestyrelse og senere i Folketinget.

”Natasja insisterede på, at det at være dansk er noget alle, der bor i Danmark, kan kalde sig. Formidabel sangskriver, havde kæmpe integritet og power.”
- Özlem Cekic

 

Foto: Carsten Andersen

Malou Aamund

Malou Aamund er bestyrelsesmedlem i flere større, danske og internationale bestyrelser. Tidligere på året meldte hun ud, at hun efter seks år som adm. direktør for Google i Danmark stoppede for at hellige sig arbejdet i forskellige bestyrelser. Hun har i 22 år haft ledende internationale stillinger i USA og Europa først for IBM og senest som direktør for Microsoft Windows forretning i Vesteuropa.

”Tine Bryld er en ildsjæl, der fortjener at blive anerkendt igen og igen – alle unges samtalepartner op gennem 1970’erne, 80’erne og 90’erne. Tænk, hvor mange unge mennesker hun har hjulpet til at tackle selv de sværeste problemer med sin empati og sit overskud. Hun evnede virkelig at få unge i modgang til at føle sig hørt og ikke alene!”
- Malou Aamund

 

Foto: Carsten Andersen

Jane Sandberg

Jane Sandberg er medlem af PostNords frimærkeråd og har siden 2015 været museumsdirektør på ENIGMA – Museum for post, tele & kommunikation. Derudover er Jane Sandberg aktiv som bl.a. klummeskribent for Berlingske og bidrager løbende i den offentlige debat om blandet andet kulturens rolle i samfundet, arkitektur og byudvikling.

”Anne Marie Carl Nielsen var den første kvindelige billedhugger i verden, der skabte et kongeligt ryttermonument. Hun var fuldt ud – og mere til – lige så talentfuld og produktiv som sine mandlige kolleger.”
- Jane Sandberg

 

Foto: Carsten Andersen

Lykke Friis

Lykke Friis er direktør for tænketanken Europa og respekteret specialist i europæisk politik med særligt fokus på Tyskland. Derudover har Lykke Friis tidligere været prorektor ved Københavns Universitet og klima-, energi- og ligestillingsminister. I dag har Lykke Friis også en en række tillidshverv såsom medlem af bestyrelsen for Team Danmark og præsident for Kræftens Bekæmpelse. 

”Lis Hartel kæmpede mod både mænd og kvinder ved OL og overvandt polio. Ekstremt viljestærk, ekstremt målrettet; kæmpe forbillede.”
- Lykke Friis

 

Foto: Carsten Andersen

Gry Jexen

Gry Jexen er historiker og kvinden bag bogen, podcasten og Instagramprofilen: Kvinde Kend Din Historie. Gry Jexens bog udkom i maj 2021 og allerede inden den kom på hylderne, toppede den bestsellerlisterne, hvor den har ligget lige siden. Med de forskellige platforme arbejder Gry Jexen på at give kvinderne den plads i historiebøgerne, som de fortjener.

”Bodil Begtrup var formand for FN's nyoprettede Kvindekommission i 1946, som krævede ligestilling for kvinder og mænd på verdensplan. Næstformand for det udvalg, der førte menneskerettighedserklæringen frem til vedtagelse i 1948. Advokerede for den mere inkluderende ordlyd "equal rights for men and women “ i stedet for kun “equal rights for men”.”
- Gry Jexen

 

Foto: Carsten Andersen

Signe Gissel Schmidt, historiker og næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund og Martin Pingel, designchef i PostNord, bistod juryen med det endelige valg af de 10 markante kvinder.